Krom

 

 Yer kabuğunun doğal  bileşenlerinden biri olan krom; metalurji, kimya ve refrakter sanayinin temel elementlerinden biridir. Krom metalinin ekonomik olarak üretilebildiği tek mineral ise kromittir. Kromit minerali ve krom yatakları kökensel olarak ilişkili oldukları ultrabazik kayaçlar içinde bulunurlar. Ultrabazik kayacın (dunit, serpantinit) oluşturduğu hamura (gang) gömülü kromit kristalleri krom cevherini oluşturmaktadır. Ultrabazik hamur malzemesi içinde kromit kristallerinin ve/veya tanelerinin bulunuş yoğunluğu, sergiledikleri doku ve yapı özellikleri krom cevherinin masif, saçılmış (dissemine), nodüllü, orbiküler, bantlı, masif bantlı ve dissemine bantlı gibi nitelendirilmelerini sağlar. Mg, Cr, Fe, Al elementleri kromit mineralini oluşturan elementler olmakla birlikte, gang minerallerinden kaynaklanan silis de krom cevheri analizlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Krom cevherinin kimyasal bileşimi cevherin sanayideki kullanım alanlarını belirlemektedir.

Kimyasal analizlerde SiO2, Cr2O3, Al2O3 % miktarları ve Cr/Fe oranı çok belirleyici olmaktadır. Kromit mineralinin doğada bilinen en yüksek Cr2O3 içeriği % 68’dir.

Türkiye’de krom madeni 1850’den beri çıkarılmaktadır. Türkiye’nin bugüne kadar 45 milyon ton krom ürettiği tahmin edilmektedir.

Krom üretimi esasen ihracat kaynaklıdır. Türkiye’de 2 ferrokrom ve bir de kimyasal krom fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikaların yıllık cevher ihtiyacı yaklaşık 530 bin tondur.

Türkiye’deki kromit yatakları alpin tipindedir. Büyüklük olarak küçük olmalarına rağmen stratiform olarak zengindirler. Coğrafi olarak krom yatakları başlıca 6 bölgede yer alır.

Guleman (Elazığ)
Kopdağ (Erzincan-Erzurum)
Fethiye-Köyceğiz-Denizli
Bursa-Kütahya-Eskişehir
Mersin-Aladağ-Pınarbaşı
İskenderun-K.Maraş

Türkiye’de kromit rezervinin 26 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Aladağ (Adana) bölgesinde 200 milyon tonluk düşük değerli bir yatak (5.42%Cr2O3 grade) mevcuttur.

 

 

Mandem Madencilik © 2012 Tüm Hakları Saklıdır. Asya Web